Het bepalen van de indeling.

Dat zie ik later wel. Niet dus!

Bij de koop van een nieuwbouwhuis word je al in een vroeg stadium geconfronteerd met het fenomeen meer- en minderwerk. Met andere woorden, koop je het huis met de indeling en opties zoals de bouwer het je aanbiedt of wil je elementen toevoegen of veranderen (meerwerk) of wellicht zaken laten vervallen (minderwerk). De enige manier om daarin een weloverwogen keuze te maken, is om in een zo’n vroeg mogelijk stadium te bepalen hoe je alle ruimtes gaat gebruiken. Aan de slag met de indeling dus!

Bouwtekeningen erbij en schetsen maar

In het geval van ons huis kregen we al op de informatieavond schetsblokken uitgereikt met daarin alle plattegronden van de aangeboden huizen. Op deze plattegronden stond een zogenaamde voorbeeldindeling, maar ook een blanco versie om zelf lekker mee aan de slag te gaan. Ik kan je uit eigen ervaring alleen maar aanbevelen om zoveel mogelijk indelingen op schaal uit te zetten op je bouwplattegrond. Wij hebben de bouwplattegronden van het nieuwe huis gescand en zijn daarin digitaal gaan tekenen.

Bouwtekening woonkamer keuken

Ik laat je aan de hand van onze lege plattegrond van de woonkamer en keuken zien wat er zoal mogelijk is met deze ruimte. Wij werkten drie verschillende ideeën voor de indeling van ons toekomstige huis uit.

Indeling 1: Vide met hoekkeuken

Eén van de meerwerkopties in ons project was een vide. Die zou de keuken met de lagergelegen werkkamer verbinden en een gave hoge raampartij opleveren. Mijn vriend was vanaf het begin fan van deze optie. Lekker afwijkend en daar houden we stiekem allebei wel een beetje van. Een gevolg van deze opties was wel dat de keuken alleen in een hoekopstelling geplaatst kon worden.

Indeling 1: Vide met hoekkeuken

Indeling 2: Bloemkozijn met hoekkeuken en bar

Een andere meerwerkoptie in ons project is in plaats van de vide, te kiezen voor een bloemkozijn. Dat is een kozijn dat als een soort uitstekende kubus op de gevel is geplaatst, waardoor een diepere vensterbank ontstaat wat een heel leuk zitplekje in het raam oplevert. Planten en bloemen kunnen hier uiteraard ook staan, vandaar de naam bloemkozijn. Aangezien ons nieuwe huis aan het water ligt, zag ik het wel voor me hoe ik op die plaats met een boekje en een kop koffie over het water zou zitten staren. De hoekkeuken zou in combinatie met het bloemkozijn ook de meest logische keuze zijn, maar er bleef dan wel ruimte over om hem uit te breiden met een bar. Ook leuk 🙂

Indeling 2: Bloemkozijn met hoekkeuken en bar

Indeling 3: Eilandkeuken in het midden van de woning

De leefkeuken met kookeiland is inmiddels enorm populair. We wilden deze optie dus zeker niet voorbij laten gaan als mogelijkheid en dus tekenden we die als 3e mogelijkheid. Midden in de woning, omdat het kookeiland anders te veel voor het raam zou komen te staan naar onze zin. Door deze optie ontstond weer een heel andere en verrassende indeling, waarbij de keuken de scheiding vormt tussen het eetgedeelte en woongedeelte.

Indeling 3: Eilandkeuken in het midden van de woning

Zet je eigen wensen centraal voor de ideale indeling van je nieuwbouwhuis

De plattegronden en tekeningen van de bouwer gaan vaak uit van een bepaalde voorbeeld-indeling om je te laten zien wat je met de ruimte zou kunnen doen. Dit is echter slechts één voorbeeld. Staar je daar niet blind op, want zoals onze indelingen je hopelijk laten zien is er veel meer mogelijk dan je denkt. Ga uit van jouw wensen en probeer die in verschillende indelingen om te zetten. Doe dit voor alle ruimtes in je nieuwe huis. Misschien leidt dit zelfs tot opties waar je op voorhand niet eens aan had gedacht.

Jouw indeling bepaalt keuzes voor meer- of minderwerk

Ben je eruit en weet je voor welke indeling van je woonkamer, keuken, badkamer of kinderkamer je gaat kiezen? Dan kan je aan de hand daarvan het meer- en of minderwerk bepalen. Zitten bijvoorbeeld alle stopcontacten en lichtpunten op een logische plaats passend bij jouw indeling van de ruimte. Zijn draairichtingen van deuren praktisch? Zijn er extra loze leidingen gewenst? Probeer je per ruimte aan de hand van de door jou gekozen indeling voor te stellen hoe je deze in de praktijk gebruikt en kijk of alle onderdelen op een logische plek aanwezig zijn.

Ben je benieuwd welke indeling van onze woonkamer en keuken wij uiteindelijk hebben gekozen? Dat lees je in een volgend blog.

Deel mijn blog via:

Facebook
E-mail
Whatsapp

2021-07-23T19:52:12+00:00
Ga naar de bovenkant